Reseptejä & Vinkkejä

Erilaiset teet ovat helppo tapa tutustua villiyrtteihin.
Kaada vesi yrttien päälle, anna hautua 5-10 minuuttia, siivilöi ja juo.


Rauhoittava iltatee

1-2 tl kuivattuja kanervankukkia
2 dl kiehuvaa vettä

Kanerva tunnetaan rauhoittavana rohtona, ja sitä käytetäänkin unettomuuteen. Sillä on myös limakalvoja supistava, antiseptinen ja virtsan- ja hieneritystä lisäävä vaikutus, ja se sopii munuais- ja rakkovaivojen, virtsatietulehdusten, kihdin, reumatismin ja myös alhaisen verenpaineen hoitoon.


Ruuansulatustee

1-2 tl kuivattuja maitohorsmanlehtiä
2 dl kiehuvaa vettä

Maitohorsma estää ruuansulatusvaivoja, edistää ruoansulatusentsyymien tuotantoa ja pitää ripulin loitolla.


Villipesto

2 rkl viherjauhetta
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl salaattisiemen-mix
0,5 dl Pecorino-raastetta
kourallinen villirucolaa
kourallinen silolehtipersiljaa
2 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria

Laita viherjauhe turpoamaan oliiviöljyyn tunniksi. Lisää muut aineet ja nuiji mortelissa tahnaksi tai soseuta sauvasekoittimella.
 

Mesiangervopikkuleivät

250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 muna
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
4,5 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 g kuivattua mesiangervon kukkaa
1 dl piimää

Vaahdota voi ja sokeri,lisää kananmuna sekaan. Sekoita jauhojen joukkoon ruokasooda, suola ja mesiangervo. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen piimän kanssa. Leivo taikina tangoksi,leikkaa tasakokoisia paloja ja pyöritä ne palloiksi. Muotoile haarukalla painelemalla. Paista 200 C n. 12 min.

 

Vadelmatee naisille

1 tl kuivattuja vadelmanlehtiä
2 dl kiehuvaa vettä

Vadelmaa käytetään kaikenlaisiin kuukautisvaivoihin, niin kipuihin kuin liian niukkojen tai runsaiden vuotojen hoitoon. Vadelma vahvistaa lantionpohjaa ja sitä suositellaan käytettäväksi myös raskausaikana (kolmannen raskauskuukauden jälkeen) sekä synnytyksen jälkeen.

 

Vadelmanlehtikasvovesi

5 rkl vadelman lehtiä
1 l vettä

Kiehauta vesi, lisää lehdet ja anna kiehua 10 min. Siivilöi, anna jäähtyä ja käytä heti.
Vadelmalla on ihohuokosia supistava vaikutus, joten se sopii mainiosti rasvaiselle iholle.

 

Koivupatonki

4 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
suolaa
2-3 tl koivuviherjauhetta
n. 10 dl hiivaleipäjauhetta
oliiviöljyä
juustoraastetta

Liota hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää suola ja viherjauhe. Alusta joukkoon jauhot ja öljy. Kohota. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse ne jauhojen avulla tasaiseksi. Laita levyjen päälle juustoraastetta ja pyörittele ne patongeiksi. Kohota. Paista 225 C n. 15 min.